Tipsa en vän
Stockholm den 19 juni 2014

Global utmärkelse till bygdeföretag

Tourism for Tomorrow Awards 2014

Naturens Bästas godkända arrangörer fortsätter att utmärka sig runt om i världen. Tidigare har timmerflottar på Klarälven och skogseremitage i Östergötland prisats internationellt, och i våras reste det norrländska bygdeföretaget Lapland Vuollerim Welcomes You till Hainan i Kina som finalist i Tourism for Tomorrow Awards.

World Travel & Tourism Councils internationella toppmöte i Hainan invigdes av Kinas vice president och samlade 800 deltagare från hela välden. Under ett par dagar i april diskuterades bland annat kvalitet och hållbarhet för morgondagens turism, samtidigt som en lång rad internationella föregångare och goda exempel premierades.

En av tävlingens huvuddomare är Costas Christ, välmeriterad journalist och redaktör för resemagasin som National Geographic Traveler och National Geographic Adventure. / Foto: Agata Zborowska - WTTC

Det svenska bygdeföretaget Lapland Vuollerim Welcomes You var den enda skandinaviska finalisten på plats i Kina. Segern i klassen för de tre bästa innovationerna gick visserligen till det indiska företaget Ecosphere, men att vara en av sammanlagt 18 internationella finalister är hedrande nog. Innan finalplatsen blev klar träffade nämligen tävlingens kvalitetsgranskare kunder, partners och testade aktiviteter på plats, innan de 20 internationellt meriterade domarna gav tummen upp. Lapland Vuollerims finalplats motiverades med ett starkt lokalt engagemang och ett brett utbud av allt ifrån hjortronfestivaler och vinterevenemang med tusentals islyktor till nyskapande upplevelseprodukter som skidtolkning efter häst, historisk sparktur, midnattssolsdopp och björnspaning.

Företagets så kallade hushopparmiddagar, där besökarna bjuds på förrätt, huvudrätt och dessert hemma hos tre olika familjer i byn, omnämns med särskild uppskattning i juryns motivering. En jury som också med gillande noterar att bygdeföretaget för ett par år sedan kvalade in bland kvalitetsmärkningen Naturens Bästas godkända arrangörer.

Under många år har timmerflottar på Klarälven satt Värmland på den internationella kartan. / Foto: Staffan Widstrand

Det här är inte första gången som ekoturismmärkta företag uppmärksammas internationellt. Förra året tog Vildmark i Värmlands timmerflottsfärder plats på National Geographic Travelers topplista 50 Tours of a Lifetime, och 2012 utsågs Urnatur i Östergötland till bästa exempel på företag i balans med europeisk natur av projektet Business to Nature.
- Vi gratulerar Lapland Vuollerim Welcomes You och är mycket stolta över ytterligare en internationell framgång. Dessa utmärkelser är tydliga kvitton på att Naturens Bästa lyckats samla en stor del av våra främsta upplevelsearrangörer i svensk natur. Det visar också att företagens hårda arbete ger resultat, och att svensk ekoturism kan hävda sig väl i internationella jämförelser, säger Per Jiborn märkningsansvarig på Naturens Bästa.

Länkar: