Tipsa en vän
Västervik den 5 mars 2017

Njut av ett naturligt Östersjön

Kajak i Misterhult

Imorgon invigs Baltic Sea Future. En kongress för innovation och vision för en hållbar Östersjöregion. Mer ekoturism längs Östersjöns kuster är vårt bidrag och här i Sverige hittar du enkelt fram till turismföretag som både lever av och verkar för ett friskare innanhav. Därför kan ditt nästa semesterval göra skillnad.

Spana in tordmular och sillgrisslor på Stora Karlsö i början av sommaren. / Foto: Staffan Widstrand

Turismen längs Östersjön behöver ett friskare innanhav. Algblomning, stinkande stränder och överfiske är ett hot mot en växande besöksnäring. Samtidigt har turismen ett ansvar för hur den egna verksamheten påverkar Östersjöns framtid. Stora kryssningsfartyg som släpper ut orenat avlopp och ren skit är ett exempel på en ohållbar turism, men tack vare Världsnaturfonden WWF och andra blir det snart stopp för det. Även ditt val av resmål, boende, måltider och upplevelser spelar roll. Det var därför som vi för 15 år sedan skapade kvalitetsmärkningen Naturens Bästa. För att du och alla andra resenärer enkelt ska hitta fram till de bästa och givetvis även de mest hållbara upplevelserna.

Därför är vi extra stolta att kunna presentera företag som Mörrums Kronolaxfiske, Stora Karlsö och Bosmina i vårt kvalitetsmärkta utbud. Företag som utmärker sig för att värna om ett hållbart laxfiske, samverka med forskning om Östersjöns havsfåglar och som har bidragit till tillsyn och skötsel av Östersjöns nordligaste nationalpark - Haparanda skärgård.

Här följer ett urval av några fler spännande upplevelser och ansvarsfulla företag längs Östersjöns svenska kustlinje.

  • Njut av ren vindkraft i sommar. Följ med skonaren Vega ut på Östersjöns vågor. / Fot: Per Jiborn
    Njut av ren vindkraft och segla med skonaren Vega i sommar. Dags- eller långturer, tävling eller bara skön semester. Välj vilken hamn som passar bäst för att mönstra på.
  • Dyk och simma med svenska sälar. Just nu håller Guide Natura på att finslipa på sina unika möten med säl i Piteå skärgård.
  • Upptäck Ölands fantastiska fågelliv med en av Sveriges mesta fågelskådare - Christian Cederroth. Med Segerstads fyr som bas kan förutsättningarna knappast bli bättre.
  • Vandra på Höga Kusten där Bottenhavet möter Östersjöns högsta kustlinje som både bjuder på världsarv och nationalpark i ett omväxlande skogs- och jordbrukslandskap.
  • Paddla kajak i Roslagen eller varför inte boka en annorlunda företagskonferens med Escapades någonstans i Stockholms skärgård.
  • Ett annat alternativ för avskilda konferenser och oförglömliga familjehögtider är Lotsstugan utanför Härnösand. En plats där goda matupplevelser möter Bottenhavets vågskvalp.
  • Havsöringsfisket på Gotland med FishYourDream mitt i Östersjön är som bäst under vår och höst. Sköna säsonger när Visby och övriga ön bjuder på ett exklusivt lugn och ro.

 

Välkommen ut och njut av ett naturligt Östersjön i sommar !

Länkar: