Tipsa en vän
Västervik den 29 januari 2017

Svensk ekoturism i topp

Flicka i kolarkoja - Mimmi Widstrand

När den amerikanska miljöorganisationen Earth911 listar världens sex främsta resmål för ekoturism tar Sverige plats på listan. Sverige kvalificerar sig till det celebra sällskapet tack vare gott om vilda djur, allemansrätt och inte minst en medveten satsning på ekoturism med kvalitetsmärkningen Naturens Bästas som spjutspets.

Galapagos, Costa Rica, indiska Kerala, Borneo och Amazonas pekas tillsammans med Sverige ut som några av världens främsta resmål.

  • Avskogningen i Amazonas är ett hot mot områdets unika biologiska mångfald och enligt Earth911 är det ett skäl att besöka och ge ett alternativt ekonomiskt värde till världens största regnskogsområde.
  • När ett resmål blir alltför populärt är det viktigt att turismen dimensioneras och hanteras med hjälp av olika verktyg som zonering och nära samverkan mellan naturskydd och besöksnäring. Under de senaste åren har en sådan modell arbetats fram på Galapagos med stöd från Världsnaturfonden WWF. / Foto: Staffan Widstrand
    Galapagos är ett omtyckt resmål där turismen bidragit till naturskydd under årtionden, men där populariteten även har en baksida. Tillsammans med öarnas förvaltning har Världsnaturfonden WWF därför arbetat fram en modell för att hantera den växande strömmen av internationella besökare.
  • Borneo har mer än hälften av orangutangernas skogar försvunnit under de senaste 60 åren. Enligt en färsk studie från Australien är ekoturismen en av de viktigaste motkrafterna mot avskogningen på ön.
  • Nationalparkerna i indiska Kerala fokuserar inte bara på naturskydd, utan också hur lokalbefolkningen runt parkerna ska gynnas av turismen.
  • Trots sin litenhet hyser Costa Rica en imponerande biologisk mångfald och hela 25 procent av landets yta är skyddad. Det lilla centralamerikanska landet har profilerat sig med ekoturism, som är en viktig del i förvaltningen av drygt 25 nationalparker. 

 

Älgen är en turismmagnet som lockar tusentals utländska besökare till Sverige årligen. / Foto: Staffan Widstrand

Sveriges plats på listan motiveras bland annat av vår allemansrätt och god tillgång på vilda djur som älg, björn och järv. Främsta skälet handlar dock om ett målmedvetet arbete för mer och bättre ekoturism via kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, med Ekoturismföreningen och Visit Sweden som avsändare. Resor till svensk natur illustreras med hjälp av två av ekoturismmärkningens godkända arrangörer.

  • Kolarbyn Eco-Lodge är inte bara bas för olika sorters viltsafari, utan också en plats där besökaren kan njuta fullt ut av äkta enkelhet.
  • WildSweden är en av Sveriges främsta arrangörer av ekoturism, och företaget har premierats med både inhemska och internationella utmärkelser. Deras pionjärarbete har bidragit till att skapa betydande ekonomiska värden och exportintäkter kring älgar, bävrar och vargar.

 

Länkar: