Tipsa en vän

Everts Sjöbod Grebbestad

Everts Sjöbod Foto: Jerker Norlander / Båtbilden-Väst
Everts Sjöbod Foto: Jerker Norlander / Båtbilden-Väst

Essensen av Bohuslän. Det är vad bröderna Lars och Per Karlsson förmedlar. Med skaldjursmetropolen Grebbestad i bakfickan kunde förutsättningarna för stora bohuslänska skärgårdsupplevelser knappast vara bättre.

I Grebbestad landas hälften av all Sveriges hummer, en ännu större andel av burfångade havskräftor och praktiskt taget alla landets ostron. Lägg till en varsamt renoverad sjöbod från 1800-talet med en mängd unika detaljer och föremål, där man kan smaka på de nyfångade härligheterna. Toppa med två bröder, födda och uppvuxna i Grebbestad och med en stark önskan om att få dela med sig av den genuina bohuslänska skärgårdens natur och smakupplevelser. Det är kärnan i Everts Sjöbod Grebbestad!

Både Lars och Per har Bohuslän i blodet och båda kan det mesta som är värt att veta om traktens kultur och fiske. Som utbildade möbelsnickare respektive båtbyggare har de fingerkänsla för gott hantverk. Det kom väl till pass vid renoveringen av den solgula gamla sjöboden som nu tjänar som utgångspunkt för alla upplevelser. I sjöboden samlas man gärna efter dagens fisketur, lär sig konsten att öppna ett ostron och njuter en kall öl därtill.

En annan central ingrediens är förstås själva turbåten; såtajullen Tuffa byggd 1952 på Orust av den kända båtbyggaren Gösta Johansson. Tuffa är en sjösäker, miljödieseldriven båt med härlig träkänsla och äkta fiskebåtsdunk. Även den är renoverad till perfekt skick.

Under ett bohuslänskt fiskeäventyr med Everts Sjöbod Grebbestad får man ta del av något både exotiskt och gott under samma arrangemang. Kunskapsöverföring och praktik ingår! Fisket efter hummer är förstås noga reglerat och det här företaget är pionjärer för att bevara bestånden. Det finns också spännande alternativ och komplement till hummerfisket – ostronprovning och fiske efter havskräfta, krabba och makrill.

Tv-kocken Tina Nordström placerade Everts Sjöbod Grebbestad på kartan för en bred publik, och samverkan kring ostron-ätning går igen i företagets engagemang i bland annat Ostronakademin. Ostronakademin är en organisation som har ostronets väl på agendan. Lars och Per är också praktiskt inblandade i Projekt Väderöarna och renovering av gamla segelfartyg.

Märkningskommitténs motivering (22 maj 2007)
Med träbåten Tuffa och Everts gamla sjöboden i Grebbestad som bas bjuds det på hummersafari, ostronprovning och krabbfiske i världsklass. Arrangemang där gastronomiska smakupplevelser blandas med handfast hantering av tinor och revar i alla sorters väder, men alltid med gästens och havets bästa för ögonen.

Företagsnamn: Everts Sjöbod Grebbestad
Adress Grönemadsvägen 61
457 95 GREBBESTAD
Landskap Bohuslän
Telefon 0525 - 142 42
Mobil 0706 - 72 52 08
Mobil 0706 - 85 63 63
E-post info@evertssjobod.se
Hemsida www.evertssjobod.se
Kvalitetsmärkta arrangemang Reslängd Period
Krabb- & makrillfiske i Grebbestad 2 dagar 2017-06-01 - 2017-09-03
  Sommarfiska krabba och makrill från en klassisk såtajulle i Bohusläns skärgård. Kör och guidar gör någon av bröderna Karlsson. Ett... Mer »  
Hummerfiske utanför Grebbestad 1 dag 2017-09-30 - 2017-11-12
  Fiskebåten dunkar, vattnet glittrar och spänningen stiger när du drar upp en hummertina ur havets mörka djup. Ombord på den gamla... Mer »  
Hummersafari med övernattning 2 dagar 2017-09-30 - 2017-11-12
  Ombord på den gamla träbåten Tuffa blir du en aktiv del i en äkta bohuslänsk fisketur. Vittja tinor bland Västerhavets vågor, klappa... Mer »  
Ostronprovning i Grebbestad 1 dag 2017-01-09 - 2017-12-10
  Ostronen från Grebbestad har världsrykte och platsen är dessutom Sveriges ostronmetropol. Efter ett provfiske på ostronbanken nedanför... Mer »