Tipsa en vän

Landskapet JO

Landskapet JO
Landskapet JO Foto: Landskapet JO
Fågelskådare på biltak Foto: Staffan Widstrand

När den danske kungen Christian IV år 1614 grundade fästningsstaden Kristianstad mitt i en stor träskmark, var draget genialiskt, eftersom stadens läge gjorde den nästintill ointaglig. Numera är det många som höjer på ögonbrynen och undrar hur man kunde anlägga en stad så tokigt. Om detta kan landskapsvetaren Jan Olsson berätta. Han brinner för kulturlandskapets och naturens förändringar, och han kunde knappast ha valt ett mer spännande område än det internationellt erkända våtmarksområdet Kristianstad vattenrike.

Som en blå tråd genom Vattenriket flyter den mäktiga Helge å, eller som ursprunget var "Den heliga å". Redan långt före stadens tillkomst var den en viktig handelsled för transport av varor. Sedan urminnes tider är den nedre delen av Helge å kantad av vidsträckta strandängar, sumpskogar och vasshav. Området har en extrem geologisk bakgrund. De senaste 400 åren har det dessutom genomgått drastiska förändringar, både genom mänsklig maktpolitik och av naturens krafter. Att synliggöra, beskriva och förklara landskapets utveckling och roll ser Jan som det allra viktigaste. Det unika fågel- och djurlivet ingår så att säga i priset.

Janne bygger sina turer med gummibåt i Kristianstad Vattenrike på just natur- och kulturlandskapets framväxt. Alla gäster får ta del av ett gediget kartmaterial från 1600-tal fram till 1900-tal, och utifrån detta berättar Janne hur träskmarker och sjöar förvandlats till alskog och strandängar. Han kan berätta om hur Christian IV anlade två kanaler för att frakta ett altare från Belgien, och varför bönderna tömde två sjöar på vatten. Med bara en gnutta fantasi blir historien levande då Janne inlevelsefullt förmedlar hur det såg ut på samma plats under medeltiden. Tillsammans får hans gäster förståelse för hur ett unikt landskap en gång varit, förändrats och blivit till vad det är i dag.

Landskapet JO grundades 2003 och verksamheten pågår året runt. Gummibåten med plats för 8 personer drivs med akylatbensin och jeepen med rapsolja istället för diesel. Fågelskådningen får förstås ett annat perspektiv än det vanliga besöket i fågeltornet, då man med den lilla och flexibla båten glider fram längs strandängar, videsnår och vassruggar där det sjuder av liv. Här finns också stora möjligheter att påverka såväl turens rutt som innehåll. Janne är lyhörd och lägger stor vikt vid deltagarnas intressen och önskemål.

Märkningskommitténs motivering (26 januari 2005)
Med sprudlande kreativitet, natur- och kulturhistoriska tillbakablickar, vinterns örnar och övriga årets färgstarka fågelliv utvecklar landskapsvetaren Jan Olsson nya spännande upplevelser i Kristianstads Vattenrike. En pigg och kunnig arrangör som varken väjer för att miljö- eller handikappanpassa för deltagarens och naturens bästa.

Företagsnamn: Landskapet JO
Adress Hökvägen 6
296 32 ÅHUS
Landskap Skåne
Kontaktperson Jan Olsson
Bokning 044 - 28 93 95
Kontor 044 - 28 93 95
Fax 044 - 28 93 95
Org. nr. 580928-xxxx
Startade 2003
E-post info@landskapet.se
Hemsida www.Landskapet.se
Kvalitetsmärkta arrangemang Reslängd Period