Tipsa en vän

STF Storulvån Fjällstation

STF Storulvån Fjällstation
STF Storulvåns Fjällstation Foto: David Erixon
Skidåkare / STF Storulvåns Fjällstation Foto: David Erixon

Lättillgängligt med nattåg från södra Sverige och beläget ett stenkast från kalfjället är Storulvån Fjällstation en populär och idealisk bas för både korta och långa turer i Jämtlandsfjällen. Härifrån går markerade leder till bland annat Sylarna och Blåhammaren. Många tar med hela familjen och gör egna dagsturer med fjällstationen som bas. Storulvån Fjällstation är också Sveriges största arrangör av telemarkskurser.

Doften av nybakat bröd sprider sig över hela fjällstationen medan en härlig blandning av skidalpinister, barnfamiljer, livsnjutare och fjällrävar frossar i den maffiga frukostbuffén. Här är ständigt mycket folk i rörelse, och det laddas rejält med läckra pålägg, frukt, grönsaker och allt annat som hör en rejäl fjällfrukost till.
Utanför fönstret syns Sylarna som blir rosa vid horisonten när solen går upp. Några gäster har hyrt både guide och utrustning, andra får tips om lämpliga turer på egen hand av den kunniga och omtänksamma personalen. Sedan är det dags att packa matsäcken, kolla vädret och öppna porten. Fjällen serveras direkt utanför matsalsdörren.
Det räcker med att gå runt hörnet för att möta tystnaden och de stora vidderna. Här finns inga liftar och till skillnad från andra svenska fjällområden så är allmän snöskotertrafik förbjuden. Tre bulliga fjäll ligger på rad och bara väntar på att erövras av topptursentusiaster. Här erbjuds riktig skidåkning i riktiga fjäll, från breda salsgolv till branta rännor. Getryggen, Sönner Tväråklumpen och Storsnasen är de populäraste fjällen och backarna börjar alldeles utanför dörren.
Svenska Turistföreningens fjällstation har funnits här i över 100 år, även om dagens version är från 1980 sedan den gamla brunnit ned. När klockan slår så att det ekar i det kåtaliknande tornet behöver det inte alls betyda att det är läggdags. Det är bara ännu en gäst som nått toppen på Skandinaviens högsta klätterklippa i natursten – inomhus!
Boendet på Storulvån varierar från två- och fyrbäddsrum med våningssängar och toalett och dusch på rummet, till flerbäddsrum med enkel standard och utedass. För den som vill laga sin egen mat finns ett rejält tilltaget kök. Annars kan man med fördel unna sig att gå till dukat bord. De erkänt duktiga kockarna i Storulvåns egen restaurang Ulven är med rätta stolta över sitt koncept ”Nordisk Hetta”. Här förenas lokala läckerheter som ren, röding, åkerbär och hjortron med influenser från Asien, Sydamerika och Sydeuropa. Det imponerande resultatet blir en smaksensation utöver det vanliga.

Märkningskommitténs motivering (17 mars 2006)
Ett av Svenska Turistföreningens verkliga flaggskepp. För många har Storulvån länge varit en självklar start- och slutpunkt för fjällfärden. Med ett stort, frestande och förädlat aktivitetsutbud kommer dessutom både gamla fjällrävar och nya fjällfarare att känna sig varmt välkomna att stanna.

Företagsnamn: STF Storulvån Fjällstation
Adress Storulvån Fjällstation
830 15 DUVED
Landskap Jämtland
Kontaktperson Lisa Lindblom
Reception 0647 - 722 00
Fax 0647 - 740 26
Org. nr. 556415-4259
E-post storulvan@stfturist.se
Hemsida www.storulvan.se
Kvalitetsmärkta arrangemang Reslängd Period
Sportlov på Storulvån 5 dagar Genomförd
  Fyll sportlovet med lekfulla snöäventyr och coola upplevelser för både stora och små. Korta turer på skidor och snöskor, blandas med... Mer »  
Kurs i alpin skidbestigning 3 dagar Genomförd
  En del säger alpin skidbestigning, andra kallar det randonnée. Det handlar om att med stighudar under skidorna gå upp för mjuka fjällsidor... Mer »  
Jämtlandstriangeln: på skidor 4 dagar Genomförd
  Utsikten från kalfjället är milsvid med både mjuka höjder och branta bergssidor inom räckhåll. Tillsammans med trevliga turkamrater... Mer »  
Fjällrävssafari med topptur 4 dagar Genomförd
  Spana efter fjällrävar i norra Härjedalen och följ med på en guidad topptur. Här, mitt i de svenska fjällrävarnas kärnområde, och... Mer »