Tipsa en vän

Nordic Discovery

Nordic Discovery
Naturarvskompaniet Foto: Ulf Ringer
Naturarvskompaniet Foto: Ann-Kathrine Rehse

Ingenting blev sig likt efter den dagen då Mikael Nilsson steg in i Rosarios skoaffär i Perus huvudstad Lima. Affären var belägen några kvarter från den äventyrsresefirma där Mikael jobbade som Sydamerikachef. Idag finns Rosario i Naturarvskompaniets affär och reception. Skorna är utbytta mot kanoter och kajaker, och en av världens största städer mot en by i Bergslagens vildmark.

Säg det som Mikael Nilsson inte har erfarenhet av. Efter utbildningen på Turistsportlinjen i Kiruna har han rest ett antal varv jorden runt, och stannat, levt och arbetat i olika länder längs vägen. På meritlistan står bland annat skidpatrullchef på Nya Zeeland, livräddare i Australien, skidlärare i Japan, engelskalärare i Taiwan och säkerhetsvakt i Hong Kong. I några år var han också äventyrsguide på långa resor i alla Latinamerikanska länder. Därefter följde några år som Sydamerikachef på ”The Great Adventure People’s” Sydamerika-kontor i Lima.

Mikael är född och uppvuxen i Bergslagen och sedan ett antal år är han tillbaka, i den lilla byn Kloten närmare bestämt, mittemellan Skinnskatteberg och Kopparberg. Mikael och Rosario driver tillsammans firman Naturarvskompaniet, och familjen har utökats med sönerna Thor och Ahrn.

Kloten ligger i naturreservatet Malingsbo-Kloten som för ett företag som Naturarvskompaniet är en riktig guldgruva. Det är ett av landets älgtätaste områden och förutom fina paddelvatten finns här flera spännande vandringsleder och bra fiske.

Mikael och Rosario samarbetar med flera lokala entreprenörer och strävar efter att tillsammans göra bygden stark och livskraftig. Ett exempel är en restaurang mitt ute i skogen – som man paddlar till. Kockarna som anlitas vet att använda råvaror från skogen och brasan sprakar välkomnande när gästerna kommer.
Naturarvskompaniet arbetar aktivt med att skapa biotoper som gynnar öring och flodpärlmussla i Håltjärnsbäcken.

Märkningskommitténs motivering (22 november 2007)
Runt jorden kring har Naturarvskompaniet lärt sig turismens hantverk. Tillbaka i Bergslagens skogar och med en lång internationell erfarenhet som bas, ordnar förtaget bland annat viltskådning i kanot på Malingsbo-Klotens ringlande vattendrag och många sjöar. Ledord är lokalt samarbete och med varsamhet värna, vårda och visa upp traktens natur.

Företagsnamn: Nordic Discovery
Besöksadress
Postadress
Gamla handelsboden i Kloten
Handelsbobacken 2. Kloten
714 91 KOPPARBERG
Landskap Västmanland
Kontaktperson Mikael Nilsson
Bokning 0730 - 35 00 75
Org. nr. 969692-9901
Startade 2003
Årsarbeten 2
E-post info@nordicdiscovery.se
Hemsida www.nordicdiscovery.se
Kvalitetsmärkta arrangemang Reslängd Period
Älgsafari i Bergslagen 1 dag 2017-05-06 - 2017-09-29
  Majestätiskt skrider älgarna fram i sommarnattens dimridåer. Du befinner dig på första parkett och kan i ljudlös förundran beskåda... Mer »  
Älgsafari & natt i vildmarkslodge 2 dagar 2017-05-06 - 2017-09-29
  I ett av världens älgtätaste områden spanar du efter älg under en vandring genom vildmarken. Under turen bjuds du på en god vildmarkspicknick,... Mer »  
Bäversafari i Bergslagen 1 dag 2017-05-13 - 2017-09-30
  Ett ljudligt plask bryter tystnaden i det dova skymningsljuset. I kanoten sitter du på första parkett och ser en bäver dyka och göra... Mer »  
Bäversafari & natt i vildmarkslodge 2 dagar 2017-05-13 - 2017-09-30
  När solen sänkt sig bakom trädtopparna är bävern som mest aktiv. Skogen är djup och kanoterna glider i tysthet fram mellan trånga... Mer »  
Nattlig vildmarkspaddling 2 dagar 2017-05-01 - 2017-10-31
  Det är något speciellt med att paddla på natten. Mitt i Bergslagen, i ett av Sveriges större naturreservat och långt från alla tecken... Mer »