Tipsa en vän

Lapland Vuollerim Welcomes You

Lapland Vuollerim Welcomes You
Lapland Vuollerim Welcomes You Foto: Lapland Vuollerim Welcomes You
Hotellrum / Lapland Vuollerim Welcomes You Foto: Lapland Vuollerim Welcomes You

I byn Vuollerim vid polcirkeln sjuder det av samarbete mellan bygdens invånare. Kring norrländska företeelser och bygdens kapital i form av vidsträckta hjortronmyrar, vinterns snötäcke, det arktiska ljuset, norrländska skogar, fisket och bygdens historier byggs spännande upplevelsepaket för både svenska och utländska besökare där de äkta mötena mellan människor står i centrum.

Vuollerim är sedan årtusenden en samlingsplats. Här möts inte bara två av våra största älvar - Stora och Lilla Lule Älv. Innan landhöjningen satte fart möttes även Östersjön och norrlandsskogarna här. Älvmötet har sedan fungerat som träffpunkt för regionens människor, som samer, nybyggare, kraftverksbyggare och andra tillresta. Idag bygger Lapland Vuollerim Welcomes You AB vidare på just möten mellan människor.

Bygdeföretaget ägs av ett 50-tal privatpersoner samt lokala föreningar och företag. Ett ungt företag med många utmaningar framför sig, men som bland sina delägare har personer med lång erfarenhet av att både driva hotell och guida besökare från när och fjärran. Tillsammans erbjuder man idag genuina upplevelser året runt och utifrån traktens tillgångar som hjortronmyrar, skogstjärnar, det arktiska ljuset och bygdens historia. Det är de äkta vardagsupplevelserna, som fått flest positiva kommentarer från gästerna. Konceptet ”hushopparmiddag”, som innebär att man som gäst i Vuollerim äter en trerättersmiddag hemma hos tre av byns familjer, är ett sådant exempel. Inga konstigheter, mest bara hemma hos, men i stort sett helt unikt inom svensk besöksnäring. Trots att det ofta är sådana möten med andra människors vardagsliv, som vi själva uppskattar mest när vi reser i fjärran länder.

Lapland Vuollerim Welcomes You AB har också flera spännande profiler. Till exempel skogsamen Eivor Auna, som med energi för traktens historier och berättartradition vidare till besökaren under en samisk måltid, där renköttet steks över öppen eld tillsammans med potatis och en rejäl klick smör. Eller fiskeguiden Örjan Kraft, som brinner för hållbart fiske och sedan 1970-talet har flugfiskat i områdets alla tjärnar, vattendrag och fjällsjöar med egenhändigt bundna flugor och byggda spön.

För att nämna några av bygdens många människor, och ett axplock som visar att det här är något annat än en vanlig besöksanläggning. I Vuollerim möter du en hel bygd.

Märkningskommitténs motivering (8 maj 2012)
Ett bygdeföretag som inte bara samlar stora delar av byn, utan också framgångsrikt och med en stor portion engagemang och kreativitet utvecklar bokningsbara upplevelser för när och fjärran. Helt enkelt mänskliga möten med byns invånare - genuint, äkta och enkelt. Och just därför banbrytande när besökaren bjuds på erfarenheter som man inte hade förväntat sig.

Företagsnamn: Lapland Vuollerim Welcomes You
Besöksadress
Postadress
Bodenvägen 13
Box 30
960 30 VUOLLERIM
Landskap Lappland
Kontaktperson Eva-Lena Skalstad
Kontor 0976 - 100 30
Mobil 0709 - 58 05 58
Org. nr. 556809-7827
E-post info@laplandvuollerim.se
Hemsida www.laplandvuollerim.se
Kvalitetsmärkta arrangemang Reslängd Period
Plocka hjortron vid polcirkeln 3 dagar Genomförd
  Hjortron uppskattades redan på 1700-talet och Linné berättar att det på den tiden sändes ofantliga mängder bär till den kungliga huvudstaden.... Mer »