Tipsa en vän

Bitterna Åkatorp

Bitterna Åkatorp
Bitterna Ullhantverk Foto: Björn Gidstam
Bitterna Ullhantverk / Monica och Lars Foto: Ewa-Britt Filipsson

I ett småbrutet landskap med småländsk prägel ligger Bitterna Åkatorp i centrala Västergötland ett par mil väster om Falköping. Den lilla fårgården, där det lokala mathantverket sprudlar, är omgiven av stora ekar, betade fårhagar och en hel del sten. Det här är historisk mark som vårdas, och som ger aningar om hur det såg ut på vikingatiden i Sverige. Här finns även spår från Linné, den gamla byn Åkatorp, anrika vandringsleder och alldeles nära ligger storskogen med vildsvin, älg och rådjur.

Redan 1976 startade paret Lars och Monica Renström med fårskötsel på sin förra gård Bitterna Lamm. Sedan dess har de varit pionjärer med att marknadsföra mat, kött, ull och skinn från det svenska finullsfåret.

Numera är Bitterna Åkatorp bas för företagets verksamhet, som förutom finullsfåren inkluderar en liten gårdsbutik, kurser kring fårskötsel, mathantverk, slöjd, historia och kultur, och övernattningar med lantlig frukost. Ett resmål för familjer, kompisgäng och människor som vill varva ner, lära mer och smaka, lukta och känna på svenskt lantliv. Login består av nya rum där gårdens gamla bruksföremål kombineras med nymodigheter som internet, WIFI och golvvärme. Allergiker har ett särskilt rum och vid behov erbjuds logi på traktens granngårdar.

Den KRAV-certifierade gårdens eget mathantverk står i centrum och här styckas och säljs eget lammkött och stoppas grisfria korvar, som exempelvis Västergötlands landskapsrätt - grynkorven. Dessutom finns här möjlighet att boka till avkopplande bekvämligheter som bastu, badtunna och olika sorters massage.

Bitterna Åkatorp ligger nära den forntida vandringsleden mellan den medeltida staden Lödöse i väst och vikingaorten Birka vid Mälarens strand. Även den egna gården andas historia, både från 1800-talet då den återuppbyggdes och från 1600-talet, eftersom ekvirket i flera av byggnaderna sannolikt är flera hundra år gammalt. I trädgården blommar även kungsängsliljan i slutet av våren, förmodligen ditförd av Linnés apostlar - prästpojkarna Afzelius i Larv. Ett antal olika historiska arv som nu varsamt vårdas och underhålls av värdparet.

Märkningskommitténs motivering (21 maj 2003)
En väletablerad och kreativ arrangör som visat att en fårgård är en utmärkt bas för genomtänkt ekoturism. Eller vad sägs om att få prova på att sköta får, karda eller spinna. Smaka fårkorv och lammtallrik samtidigt som man får njuta av gårdens hagmarker som hålls öppna med det svenska finullsfåret.
Dessutom erbjuds vandrings- och cykelpaket med mervärde i form av picknickkorg, värdefulla tips om Hackebergsskogens sevärdheter och hjälp med transporten.

Företagsnamn: Bitterna Åkatorp
Adress Bitterna Åkatorp 1
534 61 VEDUM
Landskap Västergötland
Kontaktperson Lars Renström
Mobil 0706 - 22 80 99
Mobil 0727 - 30 35 17
Org. nr. 420411-xxxx
Startade 1980
E-post lars@akatorp.se
Hemsida www.bitternaull.se
Kvalitetsmärkta arrangemang Reslängd Period
Cykla i Bitternabygden 2 dagar 2017-04-01 - 2017-10-31
  Rulla ut på ett fyramilaäventyr bland bautastenar, domarringar och offerplatser, med stopp för våfflor, en lunch på strandkanten,... Mer »  
Kulturbesök på fårgård 1 dag 2017-01-01 - 2017-12-31
  Besök en naturskön fårgård mitt i Västergötland. Njut av hagmarker hävdade av gårdens finullsfår, hälsa på lammen och provsmaka läckerheterna... Mer »  
Besök på fårgård 1 dag 2017-01-01 - 2017-12-31
  Välj mellan att sköta får, tillreda lammkött eller slöjda i ull på en naturskön fårgård mitt i Västergötland. Ett nöjsamt tillfälle... Mer »  
Bo på fårgård 2 dagar 2017-01-01 - 2017-12-31
  Lev lantliv på en naturskön fårgård mitt i Västergötland. Pröva på ull- och skinnslöjd, och smaka på gårdens lokala läckerheter. Njut... Mer »  
Laga mat på fårgård 2 dagar 2017-01-01 - 2017-12-31
  Lär dig tillaga lamm på nya goda sätt och stoppa egna korvar till jul på Bitterna Åkatorps fårgård mitt i Västergötland. Det finns... Mer »