Tipsa en vän
Norrskenstur till häst

Under stjärnbilden älgen

Norrsken / Ofelas Islandshästar Foto: Ofelas Islandshästar & Guideservice
Ofelas Islandshästar Foto: Ofelas Islandshästar & Guideservice

En ridtur i den mörka polarnatten är i sig gott nog, men upplevelsen blir magisk och ett minne för livet om vinterkvällen dessutom bjuder på norrsken. Med samiska vägvisare som berättar om lappländska stjärntecken och traktens historia, rider gruppen på islandshästar genom vintermörkret och avslutar med en middag i kåtan.

Norrskensgarantier kan givetvis inte utlovas. Men att rida genom vintermörkret, lyssna på tystnaden och hovarnas knarr, se månens strålar gnistra i snön och tillsammans diskutera polarnattens olika stjärnkonstellationer som den samiska stjärnbilden älgen. Ja, det är faktiskt tillräckligt bra. Dessutom finns den där - den ständig vetskap om att plötsligt händer det. Norrskenet flammar upp under några sekunder och fortsätter ibland att brinna magiskt och alldeles ljudlöst under flera minuter. En sådan kväll på hästryggen med brinnande norrsken ovanför och gnistrande snö under, är något som man minns länge, länge…

Norrskensturen till häst börjar med upphämtning i Kiruna. Mot extra tillägg kan även deltagare från Jukkasjärvi och Icehotel inkluderas. Väl framme ställs hästarna i ordning, men innan det bär av ut i vintermörkret finns det möjlighet att titta närmare på gården och kanske hälsa på getter, renar, gårdshunden och huskatten. För många är det en ny erfarenhet att rida på kvällen och vetskapen om att man måste lita på hästarnas goda mörkerseende. Tystnaden är total och ackompanjeras bara av hovarnas knarr och hästarnas frustande. Då och då stannar gruppen upp och våra samiska guider förmedlar inte bara nya insikter om polarhimlens hemligheter, utan berättar gärna mer om den samiska kulturen, traktens historia och kan ibland även peka ut var vinterälgarna håller till.
Efter en ridtur på runt en timme bär det tillbaka till hästgården och en middag på olika lokala specialiteter i tältkåtan. Här blir det tid för avslutande småprat och kaffe med kaka vid den värmande elden.

Information och pris
Arrangemang Norrskenstur till häst
Arrangör Ofelas Islandshästar & Guideservice
Säsong 2016-10-08 - 2017-04-09
Not säsong Tur på drygt fyra timmar med dagliga avgångar från Kiruna med undantag för 24 och 31 december.
Reslängd 1 dag
Deltagare 2 - 12 personer
Normalpris / vuxen SEK 1 750
Alternativ Studenter 1 350 kr.
Transfer från Icehotel kan ordnas mot tillägg.
Ingår i priset Ridtur med guide, middag i kåta, transfer från Kiruna, ridhjälm och lån av extra vinterkläder för ridturen.
Boende Boende ingår inte i priset, men kan ordnas av arrangören.
Förkunskaper Ingen ridvana och normal fysisk kondition. Maxvikt 90 kilo och barn minst 12 år.
Komma hit Med tåg eller flyg till Kiruna.
 

Kontakta Ofelas Islandshästar & Guideservice
Hemsida www.ofelas.se
E-post info@ofelas.se
Andra Naturens Bästa arrangemang inom

Andra Naturens Bästa arrangemang i