Tipsa en vän
Renslädestur med samisk guide

Ren kultur

Nutti Sámi Siida AB Foto: Katja Bechtloff

Samerna har använt ren och släde som transportmedel både för människor och för utrustning i hundratals år. Följ med på en dagstur där du lär dig köra din egen rensläde och samtidigt får en fin inblick i en uråldrig kultur.

Utrustad med varm skoteroverall, skor och mössa beger sig du och dina medresenärer er av från Jukkasjärvi tillsammans med er guide. Det är bara en kort transport med minibuss till den samiska vildmarkslodgen i Sautosjohka. Här får du möta renarna, och får instruktioner hur en ren körs med släde. Renen har alltid varit en av grundpelarna i den samiska kulturen.

Varje gäst kör sin egen släde när turen bär av ut i den snöklädda skogen och över traktens frusna myrar. Det är något alldeles speciellt att köra ren! Vi färdas längs ett spår i skogen och över myrar och frusna vattendrag. På vägen tillbaka går det oftast lite snabbare, eftersom renarna är ivriga att komma hem.

Tillbaka på den samiska vildmarkslodgen tillagas en lunch med råvaror från trakten: suovas, lättstekt rökt renkött som serveras med glödkaka och lingon. Renskötaren berättar hur hans förfäder levt och verkat i Sápmi i tusentals år, och hur renskötarlivet går till idag.
Efter lunch går färden tillbaka till Jukkasjärvi.

Information och pris
Arrangemang Renslädestur med samisk guide
Arrangörens benämning Vuoján - Renslädesexkursion
Arrangör Nutti Sámi Siida AB
Säsong 2017-01-08 - 2017-04-17
Not säsong Start kl. 08.30 i Jukkasjärvi och 08.15 i Kiruna.
Slut ca kl. 13.00 i Jukkasjärvi.
Kontakta arrangören för bokning!
Reslängd 1 dag
Deltagare 2 - 8 personer
Normalpris / vuxen SEK 3 000
Alternativ Barn 8 - 15 år 2 100 kronor.
Barn under 16 år i sällskap med en vuxen.
Ingår i priset Erfaren guide och instruktör, lunch, egen ren och släde, lån av varm overall, stövlar, mössa och vantar.
Boende Ingår ej, men övernattning på Reindeer Lodge före eller efter turen går att ordna mot tillägg.
Förkunskaper Minimiålder 8 år. Minimiålder för att köra egen släde: 16 år. Turen kräver god fysisk hälsa och rörlighet, och anpassas efter väderlek.
Komma hit Tåg eller flyg till Kiruna. Möjlighet att förboka fasta och avgiftsfria transferturer Kiruna - Jukkasjärvi - Kiruna i samband turernas avgång och slut. Kontakta arrangören för mer information.
 

Kontakta Nutti Sámi Siida AB
Hemsida www.nutti.se
E-post info@nutti.se
Andra Naturens Bästa arrangemang inom

Andra Naturens Bästa arrangemang i